In de huidige tijd is het een kunst om voldoende tijd vrij te maken voor rust en ontspanning. We zijn altijd druk. Voldoende tijd nemen om te ontspannen betekent soms ‘nee’ zeggen tegen verplichtingen, voor jezelf kiezen en er moeite voor doen.

Wie heeft er tegenwoordig nou geen volle agenda? Onze dagen zijn vaak van het begin tot het eind gevuld. Met werk, afspraken, sport en sociale gelegenheden. We komen vaak zelfs tijd tekort. Voldoende rust en ontspanning is een belangrijk element van een gezonde leefstijl. De kunst is om hier tijd voor te maken.

Ontspanning wordt gezien als het tot rust komen van lichaam en geest. Iedereen ontspant op een andere manier. De een wordt relaxed van een lekker bad, een massage, een goed boek of door te mediteren. De ander vindt het prettiger om actief bezig te zijn, zoals wandelen, tuinieren of koken. Hetzelfde geldt voor het beoefenen van sport. Dit is voor de een ontspanning, terwijl het voor de ander een hele opgave is.

Interessante artikelen

Het is belangrijk om eerst op zoek te gaan naar wat jou rust en ontspanning geeft alvorens aan de slag te gaan met voldoende tijd daarvoor inplannen. Daarnaast vergen de luxere vormen van ontspannen activiteiten, zoals een saunadag, massages of een weekendje weg, vaak ook wat investering en niet iedereen heeft dezelfde portemonnee.

"Ontspanning is de sleutel tot slagen"

De invloed van voeding en suppletie

Voeding en suppletie kunnen een grote invloed hebben op de mate waarin je kunt ontspannen. Voor extra ontspanning kun je bijvoorbeeld magnesiumrijke voeding nuttigen. Kies je voor een voedingssupplement, let er dan wel op dat je er een kiest dat goed wordt opgenomen. Zo hebben wij onder andere een Magnesium Citraat en een Magnesium Bisglycinaat met Taurine in het ons assortiment welke beide goed opneembaar zijn. Voor een goede nachtrust kun je voor het naar bed gaan een rustgevende kruidenthee drinken. Denk hierbij aan kruiden zoals kamille, valeriaan, goudpapaver, hop, passiebloem etc. Dergelijke kruiden zijn vaak ook als supplement te verkrijgen, zoals in onze Slaap 4 in 1.

Wanneer wordt stress ongezond?

In de Van Dale staat stress omschreven als ‘aanhoudende geestelijke druk; spanning’. Stress wordt regelmatig als een boosdoener gezien, maar je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Stress wordt ongezond op het moment dat er onvoldoende herstel plaatsvindt. In een gezonde leefstijl is het onderdeel ontspanning dus niet te verwaarlozen. Een langdurige disbalans tussen belasting en herstel kan nare gevolgen hebben. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om stress te reduceren en meer ontspanning toe te voegen aan jouw leefstijl. Ook zijn er stoffen die een positieve invloed hebben op stressreductie. Denk bijvoorbeeld aan Rhodiola, een kruid dat bijdraagt aan een goede gemoedstoestand en een heldere geest. Daarnaast helpt het bij een zenuwachtig gevoel en geeft het zwakke zenuwen een weldadige rust.

Gemakkelijk toe te passen tips

  • Drink voldoende water
  • Zorg voor voldoende herstel, slaap voldoende (8-10 uur)
  • Beweeg voldoende om de adrenaline af te breken
  • Reduceer de hoeveelheid suiker in je voedingspatroon
  • Schrijf je hoofd leeg (geeft rust en overzicht)
  • Mediteer en let op je ademhaling
  • Kalmerende kruiden helpen je tot rust te komen
  • Plan voldoende ontspanning in (massage, sauna, lezen, wandelen etc.)

Op zoek naar advies op maat? Laat je adviseren door een gezondheidsspecialist. Denk hierbij aan een orthomoleculair therapeut, leefstijlcoach etc.

Menu