Waarom suppleren?
Het is in de huidige tijd een hele uitdaging om alle essentiële nutriënten uit de voeding te halen. De kwaliteit van ons voedsel gaat enorm achteruit, terwijl de belasting voor ons lijf toeneemt (door de hectiek van de dag, milieuvervuiling etc.). Dergelijke factoren hebben een invloed op onze nutriëntenbehoefte. Meer dan genoeg redenen om je dagelijkse voeding aan te vullen met een goede multivitamine en eventueel de nodige basissupplementen.

Naast preventief goed voor je gezondheid zorgen heb je weleens de behoefte om een specifiek punt aan te pakken. Neem bijvoorbeeld het immuunsysteem. Het immuunsysteem is een biologisch verdedigingssysteem. Het bestaat uit een ingewikkeld netwerk van cellen en processen dat ons lichaam beschermt. Dit systeem vraagt soms wat aandacht. Je kunt je voeding aanpassen om extra vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Ook kun je supplementen slikken, zoals Vitamine DVitamine CZink en Andrographis, welke mede zorgen voor een goede weerstand.

Wat zijn synthetische voedingssupplementen?
Synthetisch betekent kunstmatig nagemaakt. Dit geldt dus voor bijna alle supplementen. In theorie is het mogelijk om de meeste ingredienten uit de natuur te winnen, echter is dit een onbetaalbare oplossing. Het onderscheid tussen goede en minder goede kwaliteit heeft te maken met de keuze van de ingrediënten, met name de vormen, omdat producten herkenbaar moeten zijn voor het lichaam om opgenomen te worden. Het streven is om een natuuridentiek product te gebruiken. Dit houdt in dat het geproduceerde product biochemisch overeenkomt met de natuurlijke vorm, waardoor het voor het lichaam herkenbaar is, opgenomen kan worden en het geen belastend effect geeft.

Hoe weet je welk merk voedingssupplementen kwalitatief goed is?
Kies voor een merk met een nauwe samenwerking met een opleidingsinstituut. Deze hebben veel kennis in huis en werken voornamelijk met kwalitatief hoogwaardige producten. Bekijk of het merk ook door gezondheidsspecialisten wordt voorgeschreven. Dit kun je zien op de website (door te bekijken of ze ook een zakelijke pagina hebben). Een goede gezondheidsspecialist werkt alleen met merken die met goede ingrediënten en samenstellingen werken.

Waarom VitOrtho?
VitOrtho is een betrouwbaar, innovatief (therapeuten)merk van Nederlandse bodem en biedt geavanceerde, kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bij het samenstellen van producten kiezen wij altijd voor de best mogelijke ingrediënten, waarbij het gebruik van optimaal opneembare verbindingen centraal staat. Wij streven ernaar een bijdrage te leveren aan een optimale gezondheid en vitaliteit voor iedereen. Vandaar onze slogan; VitOrtho helpt. Gezondheid is onze motivatie.

De voordelen van het merk VitOrtho:

  • Geavanceerd, innovatief en van de hoogste kwaliteit
  • Gezonde prijs
  • Biologisch actieve stoffen
  • Goed opneembare verbindingen
  • Clean label
  • Eerlijke etikettering
  • GMO-vrij
  • Onze flacons zijn recyblebaar en duurzaam

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan de testimonials van gezondheidsspecialisten.

Waarom biologisch actieve vormen?
In een ideale wereld is ons lichaam in staat ‘niet actieve’ stoffen om te zetten in ‘actieve’ stoffen. Er zijn echter situaties denkbaar waarbij deze omzetting niet of niet optimaal verloopt, bijvoorbeeld bij absorptieproblemen, gebrek aan cofactoren of diverse (erfelijke) stofwisselingsziekten. Door dan de bioactieve vormen te suppleren krijgt het lichaam als het ware hapklare nutriënten voorgeschoteld die direct hun gunstige eigenschappen kunnen ontplooien.

Welke mineraalverbindingen zijn goed opneembaar?
Anorganische mineraalverbindingen hebben een laag opnamepercentage (tussen de 0 en 20%). Daarnaast verhinderen ze een goede uitscheiding waardoor ze spijsverteringsklachten en stapeling van het desbetreffende mineraal veroorzaken. Organische verbindingen hebben een lager elementair gehalte, maar worden veel beter opgenomen. Dit komt doordat mineralen gebonden aan een aminozuur beter herkenbaar is voor het lichaam. Het opnamepercentage ligt rond de 90%. Er vindt transport plaats tot in de cel. VitOrtho kiest voor organische mineraalverbindingen, zoals citraat, bisglycinaat, malaat en tauraat. Voor de ijzerpreparaten werken we altijd met ijzer bisglycinaat, wetende dat andere vormen constipatie kunnen veroorzaken.

Welke vormen van vitamine C zijn er?
Ascorbinezuur is de goedkoopste en meest gebruikte vorm van vitamine C. Deze vorm is goed opneembaar en voor velen een prima vorm van vitamine C. Er bestaat echter de mogelijkheid dat je deze zure variant niet goed kunt verdragen. Dan raden we aan om een ontzuurde vitamine C te suppleren en dus te kiezen voor vitamine C gebonden aan een mineraal zoals calcium of magnesium. Dit noemt men mineraalascorbaten. Bekijk bijvoorbeeld onze C-1000 Ascorbatencomplex.  

Welke B-vitaminen zijn er en hoe weet ik wat de actieve vormen zijn?
Er zijn maar liefst 8 verschillende B-vitaminen. We zijn afhankelijk van voeding en supplementen voor de dagelijkse inname van deze vitaminen, we kunnen deze namelijk amper opslaan. Van deze B-vitaminen is bekend dat deze nauw samenwerken. We kennen B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Per B vitamine zijn er diverse stoffen beschikbaar in supplementen. Daarbij maken we onderscheid tussen de biologisch actieve vormen en de niet actieve vormen. Met name B6, B11 (foliumzuur) en B12 zijn vitaminen die je in de actieve vorm wilt suppleren. De niet actieve vormen kunnen zich namelijk stapelen en klachten geven. Kies voor een foliumzuur als folaat, B6 als Pyridoxine-5-fosfaat en voor een B12 in de vorm van methylcobalamine en/of adenosylcobalamine. Dan kan het lichaam die stoffen direct gebruiken en voorkom je klachten.

Waarom is vitamine D3 beter opneembaar?
D3 is de dierlijke vorm van vitamine D en wordt beter opgenomen doordat het lichaam deze vorm beter herkent. Sinds kort bestaat er ook een plantaardige vitamine D3 (gewonnen uit korstmos) die dus ook geschikt is voor veganisten en vegetariërs.

Waarom is vitamine K2 beter opneembaar dan vitamine K1?
Vitamine K2 wordt verkregen uit een biofermentatieproces uit natto en heeft de hoogste biologische beschikbaarheid van alle Vitamine K soorten en is stabiel. Bovendien heeft vitamine K2 als MK-7 een langere halfwaarde tijd (het verdwijnt langzamer uit het bloed) en is specifiek goed voor de botten. Vitamine K1 en K2 zijn beide goed voor de bloedstolling.

Onze voeding bevat vooral vitamine K1, met name in groene bladgroenten als boerenkool, spinazie, sterkers, basilicum en peterselie. Vitamine K2 bestaat uit een groep isomeren die zich onderscheiden door de lengte van de isoprenyl-zijketens, menachinonen (MK-n), hoofdzakelijk MK-4, MK-7, MK-8, MK-9 en MK-10. Een langere keten resulteert in een grotere vetoplos-baarheid. Deze menachinonen worden geproduceerd door bepaalde bacteriën en komen niet of nauwelijks voor in de voeding, met uitzondering van roomboter, kaas, kwark en natto (gefermenteerde sojabonen). Daarnaast produceert de microbiota van de dikke darm vitamine K2, maar de opname daarvan is beperkt. De darmbacteriën die in staat zijn menachinonen te produceren, bevinden zich namelijk vooral op plaatsen waar vrijwel geen absorptie optreedt, onder meer doordat de daartoe benodigde gal er ontbreekt.

Waarom is het belangrijk om ijzer als bisglycinaat te suppleren?
Een mogelijke bijwerking van ijzer is constipatie (verstopping). Het is gebleken dat ijzer als bisglycinaat deze bijwerking niet geeft. Vandaar dat VitOrtho altijd kiest voor deze goed opneembare vorm.

Wat wordt er bedoeld met eerlijke etikettering?
Onze opvatting over etiketten is eenvoudig: wat op het etiket staat moet ook in de verpakking zitten, en andersom. De etiketten zijn zo ontworpen dat alles helder en concreet is beschreven. Alle ingrediënten worden vermeld, inclusief inactieve bestanddelen en potentiële allergenen, evenals wetenschappelijk onderbouwde en toegestane claims, gezondheidsrisico’s, gedetailleerde omschrijvingen en een uiterste consumptiedatum.

Wat houdt clean label in?
In de VitOrtho-producten worden zo min mogelijk hulpstoffen gebruikt. Wij kiezen uitsluitend voor grond- en hulpstoffen die het lichaam goed kan verdragen en dus niet belastend zijn.

Wat betekent GMO-vrij?
GMO staat voor genetisch gemodificeerde organismen (in het Nederlands GGO). GMO voedingsmiddelen bevatten bestanddelen van gewassen die met behulp van genetische manipulatie zijn aangepast. Deze aanpassing is bedoeld om de gewassen beter bestand te maken tegen bepaalde ziekten of bestrijdingsmiddelen, of om bijvoorbeeld extra voedingsstoffen te bevatten. Dergelijke aangepaste organismen komen normaal gesproken niet in de natuur voor. NOW heeft als topprioriteit om 100% GMO-vrije producten te produceren. Op dit moment is dat meer dan 90%. NOW hanteert een non-GMO waarborgprocedure om vast te stellen of een product al dan niet GMO-vrij is. Deze waarborgprocedure is gebaseerd op strenge NOW-kwaliteitseisen en bestaat uit een combinatie van zorgvuldige documentatie en testresultaten. Voor de producten van het VitOrtho-merk geldt dat 100% non-GMO is. Non-GMO project is een onafhankelijke organisatie. Zij draagt zorg voor de verificatie van audits en gedocumenteerd bewijs van elk product.

Met welke flacons werkt VitOrtho?
Het merendeel van de VitOrtho en de NOW producten zijn verpakt in PET verpakkingen. PET (polyethyleentereftalaat) is sterk, licht, recyclebaar en duurzaam. De flacons beschermen de inhoud tegen zuurstof, vocht, UV stalen, stof, bacteriën en zorgen voor een lange houdbaarheid van de producten en voorkomen oxidatie. Verpakkingen van PET plastic zijn veilig voor contact met voeding (foodgrade). Uiteraard zijn alle VitOrtho verpakkingen BPA vrij (bisfenol A). BPA is een chemische stof die schadelijk is voor de vruchtbaarheid en effect kan hebben op de hormoonhuishouding.

Zijn de producten geschikt voor veganisten en/of vegetariërs?
Op onze producten vermelden wij de herkenbare groene symbolen die aangeven of een product geschikt is voor veganisten en/of vegetariërs. In 2019 hebben we een speciale suppletielijn voor veganisten ontwikkeld,
met als paradepaardje de multivitamine Meer-in-1 Vegan. De samenstelling is gebaseerd op de specifieke voedingsstoffen waaraan bij een dergelijk voedingspatroon een tekort kan ontstaan. Daarbij zijn de meeste vitaminen en mineralen weggelaten, ervan uitgaande dat een veganist meer groente, fruit, zaden en noten eet. Naast de Meer-in-1 Vegan zijn er diverse, speciaal voor veganisten ontwikkelde supplementen bij ons verkrijgbaar, waaronder VitOrtho Vitamine D3 en K2. Momenteel is ruim 75% van ons assortiment geschikt voor veganisten en/of vegetariërs. Waar mogelijk kiezen wij altijd voor stoffen, ondanks dat deze soms duurder zijn qua inkoop, om ook deze doelgroepen te bedienen.

Welke additieven (hulp- en vulstoffen) worden er gebruikt?
Additieven zijn stoffen die aan producten worden toegevoegd omdat het product anders niet gemaakt kan worden. Een ander woord hiervoor is hulpstoffen. Denk hierbij aan vulstoffen, bindmiddelen, conserveermiddelen etc. Het is belangrijk om voor supplementen te kiezen welke kiezen voor de beste hulpstoffen, welke niet belastend zijn voor het lichaam.

Wat zijn liposomale voedingssupplementen?
In liposomale voedingssupplementen zitten de nutriënten ‘verpakt’in minuscule vetachtige bolletjes, bestaande uit een dubbele laag fosfolipiden: liposomen. Het inkapselen van zowel hydrofiele als lipofiele nutriënten in liposomen blijkt bijzonder effectief om bepaalde nadelige invloeden van de spijsvertering te omzeilen. De liposomale ‘verpakking’ garandeert een uitstekende opname en zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten sneller en gemakkelijker in de lichaamscellen terecht komen. Celmembranen zijn net als liposomen opgebouwd uit een dubbele laag fosfolipiden. Als liposomen in contact komen met een celmembraan smelt de liposoom samen met de celmembraan en komt de inhoud van de holte vrij in de cel. De nutrienten worden dus beschermd tegen afbraak en oxidatie en de liposoom houdt stand totdat de nutriënten in de cellen en weefsels worden afgegeven. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van supplementen 3 tot 7 keer beter wordt opgenomen. Klik hier voor onze liposomale producten.

Waarom een multivitaminen en waar moet ik op letten?
In de afgelopen decennia is uit meerdere onderzoeken duidelijk gebleken dat onze dagelijkse voeding, al is deze nog zo gevarieerd en uitgebalanceerd, niet voldoende van alle voor de gezondheid belangrijke micro- en macronutriënten levert. Waar moet je nou op letten bij het kiezen van een goede multi? Je wilt een multi hebben met de best opneembare verbindingen. Dat houd in; kies zoveel mogelijk voor biologisch actieve vormen en goed opneembare mineraalverbindingen. Daarnaast wil je optimale doseringen hebben. Slik je een multi met bijvoorbeeld 1000 IE (staat gelijk aan 25mcg), dan krijg je direct een goede basis vitamine D3 binnen. Ook wil je een kwalitatief product met zo min mogelijk hulpstoffen en in ieder geval hulpstoffen die niet belastend zijn voor het lichaam. VitOrtho heeft een lijn multivitaminen met voor iedere doelgroep een kwalitatief hoogwaardige samenstelling op maat. Klik hier voor onze multivitaminen.

Waarom suppletie voor kinderen?
De periode van geboorte tot volwassenheid is in fysiek opzicht misschien wel de meest tumultueuze periode van de mens. Na het eerste levensjaar tot de puberteit groeit een kind gemiddeld zo’n 7 cm per jaar. In de puberteit loopt dit op tot 10-12 cm per jaar, de zogenaamde groeispurt. In dezelfde periode neemt het lichaamsgewicht toe van enkele pondjes tot zo’n 70 kg. Bovendien doorloopt een kind verschillende ontwikkelingsfasen en ondergaat het diverse lichamelijke veranderingen. Bij al deze groei- en ontwikkelingsprocessen zijn veel micronutriënten betrokken. Daarom is een goede voorziening met vitaminen en mineralen van het grootste belang. Kinderen in de groei hebben eigenlijk verhoudingsgewijs zelfs meer vitaminen en mineralen nodig dan volwassenen.

Helaas is het niet al te best gesteld met het voedingspatroon van veel kinderen, waardoor het mogelijk is dat ze al op jonge leeftijd niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Aanvulling met supplementen is dus gewenst, juist voor kinderen. Bekijk hier onze productcategorie ‘speciaal voor kinderen‘.