We bezoeken allemaal weleens een huisarts. De reguliere behandeling beperkt zich echter vaak tot het bestrijden van symptomen. Binnen de natuurgeneeskunde wordt er gezocht naar mogelijke oorzaken en achterliggende mechanismen in relatie tot jou als uniek individu, zodat klachten verminderen of misschien zelfs verdwijnen.

We komen allemaal weleens bij de huisarts en in sommige gevallen worden we doorverwezen naar een specialist. De reguliere geneeskunde werkt over het algemeen met behandelprotocollen, gericht op de gemiddelde patiënt. Deze protocollen maken het mogelijk om snel en effectief te schakelen bij acute klachten of levensbedreigende situaties. Zo worden er regelmatig levens gered. Bij veel chronische klachten en/of ziektebeelden beperkt de reguliere behandeling zich vaak tot het bestrijden van symptomen. Binnen het terrein van de complementaire of natuurgeneeskunde wordt er meer gezocht naar mogelijke oorzaken en achterliggende mechanismen in relatie tot jou als uniek individu. Klachten worden zo verminderd en/of verdwijnen zelfs.

In de natuurgeneeskunde staat een holistische benadering voorop. Dat betekent dat niet alleen het zieke orgaan of ontregelde lichaamsproces centraal staat, maar ook de totale samenhang van lichaam en geest. Een natuurgeneeskundige kijkt naar een patiënt als individu en naar zijn of haar gehele historie. Gezamenlijk wordt een traject uitgestippeld waarbij naar aspecten als voeding, suppletie, beweging en psyche wordt gekeken. Daarbij is het zelfherstellend vermogen van het lichaam een belangrijk gegeven. De behandeling richt zich op het creëren van ideale omstandigheden voor het ten volle benutten van dit vermogen. In de praktijk blijkt dat aanpassingen in de leefstijl, gecombineerd met de nodige ondersteuning op maat, vaak fantastische resultaten opleveren. Het is dan ook logisch dat er steeds meer aandacht is voor de rol van leefstijl bij gezondheid en ziekte.

Enkele natuurgeneeskundige specialisten

  • Orthomoleculair arts of therapeut
  • (Orthomoleculair) Diëtist
  • Mesoloog
  • Bioresonantie-therapeut
  • Reflexzonetherapeut
  • Homeopaat
  • Acupuncturist

"Een goed advies is goud waard"

Orthomoleculair arts of therapeut

Orthomoleculair betekent letterlijk de juiste (orthos = Grieks voor juist, optimaal) hoeveelheid en structuur van moleculen. Uitgangspunt van de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde is dat een gezonde, evenwichtige voeding, aangevuld met optimaal gedoseerde voedingssupplementen, de lichaamscellen kan voorzien van optimale hoeveelheden van alle benodigde voedingsstoffen. Op die manier kan de gezondheid behouden of aanzienlijk verbeterd worden. Ook kunnen zo ontregelde lichaamsprocessen en ziekteprocessen worden hersteld, waarbij gebruik wordt gemaakt van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Lees meer

 

(Orthomoleculair) Diëtist

Een diëtist streeft ernaar om via voedingsinterventie de lichamelijke gezondheid te bevorderen. Patiënten krijgen een voedings- of dieetadvies op maat om hun eetpatroon aan te passen. Tevens begeleidt en motiveert een diëtist de patiënt bij het volgen van dat dieet. Klachten waarbij behandeling met een specifiek dieet goede resultaten kan opleveren zijn o.a. over- en ondergewicht, voedselallergie, hoge bloeddruk, diabetes of PDS. Bovendien kan voedingsinterventie ook bijzonder nuttig zijn voor het optimaliseren van sportprestaties. Een orthomoleculair diëtist werkt op basis van de uitgangspunten van de orthomoleculaire voedingsleer (zie hierboven).

Lees meer

Mesoloog

De mesologie richt zich vooral op chronische aandoeningen of klachten, waarbij speciaal wordt gekeken naar oorzaken of disfuncties in het lichaam. Het mesologisch concept gaat uit van vijf aspecten van het menselijk bestaan: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch, existentieel. De mens is meer dan lichaam en psyche en functioneert altijd als een geheel. In de praktijk richt de mesologie haar aandacht op al deze aspecten.

Lees meer

 

Bioresonantie-therapeut

Uitgangspunt van de bioresonantie therapie is dat elk orgaan een specifieke elektromagnetische trillingsfrequentie heeft. Als er sprake is van een ziekte of disbalans in het lichaam kan die trilling verstoord zijn. Met behulp van bioresonantie-apparatuur kan de verstoring worden vastgesteld en hersteld, al dan niet in combinatie met voedingssupplementen of homeopathische middelen.

Lees meer

Reflexzonetherapeut

Reflexzonetherapie stelt de totale mens centraal en werkt op lichaam en geest. Uitgangspunt hierbij is dat onder andere op handen, voeten en oren reflexzones liggen die corresponderen met alle orgaansystemen en klieren in het lichaam. Deze reflexzones worden met duim en vingers bewerkt om te zorgen voor een betere doorbloeding van het corresponderende lichaamsdeel. Zo wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken en gestimuleerd.

Lees meer

Homeopaat

Homeopathie is gericht op het prikkelen en activeren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Daarbij geldt het principe dat een patiënt van een aandoening of ziekte kan worden genezen door het toedienen van een homeopathicum, een middel dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening of ziekte. Ook in de homepathie staat de mens als geheel centraal. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn kan dat tot klachten of ziekte leiden. Daarom is het belangrijk om niet alleen de symptomen te onderdrukken maar ook het evenwicht te herstellen.

Lees meer

Acupuncturist

Acupunctuur maakt deel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde en is gericht op het opheffen van energieblokkades in het lichaam. De levensenergie chi (Qi) circuleert door een aantal lichaamsmeridianen die vertakkingen hebben naar alle organen en lichaamsfuncties. Een of meer blokkades in de doorstroming van chi kunnen de oorzaak zijn van pijn en ontregelde organen of lichaamssystemen en zelfs tot ziekten leiden. Door het op specifieke plaatsen prikken met heel dunne naalden kan een acupuncturist de blokkades opheffen en de energiebalans herstellen. Acupunctuur wordt onder andere succesvol toegepast bij pijn- en vermoeidheidsklachten en psycho-emotionele, verslavings- en energieproblemen.

Lees meer

Gezondheidsspecialisten beoordelen VitOrtho met een 8,4

Menu