Ondersteuning van de spijsvertering

Een goede werking van de spijsverteringsorganen is van levensbelang voor ons lichaam. De juiste vertering van geconsumeerd voedsel levert niet alleen de benodigde energie om het lichaam te laten functioneren, maar ook talloze hulp- en bouwstoffen die nodig zijn om onderhouds- en herstelprocessen in het lichaam goed te laten verlopen. Bij veel mensen verloopt de spijsvertering echter niet vlekkeloos: ze kunnen in meer of mindere mate last hebben van klachten als een opgeblazen gevoel na een maaltijd, maagpijn, misselijkheid, branderig gevoel in de maag, zure oprispingen, onvolledige vertering, obstipatie of juist diarree, buikpijn of buikkrampen. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van diverse spijsverteringsaandoeningen, waarvan dyspepsie (indigestie), gastritis, chronische darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa en ziekte van Crohn, en het prikkelbare darm syndroom (PDS) de bekendste zijn.

In Nederland hebben ongeveer 80.000 mensen chronische darmontsteking en circa 15-20% van de vrouwen en 5-20% van de mannen heeft PDS. Ook uit het medicijngebruik blijkt de omvang van de spijsverteringsproblematiek. In de top 10 van geneesmiddelen in 2020 stonden maagzuurremmers op de eerste (omeprazol) en tweede (pantoprazol) plaats. Op de derde plaats stonden middelen voor een betere darmwerking (macrogol e.a.). Naast reguliere medicatie, met soms onaangename en ongewenste bijwerkingen, zijn er bepaalde kruiden en andere nutriënten die de spijsvertering kunnen helpen.

Tips om je spijsvertering te ondersteunen

  • Eet gezond en gevarieerd
  • Let op de verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten
  • Eet voldoende vezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering door onder andere je ontlasting soepel te houden. Ook helpen ze verstopping en diarree tegen te gaan. De fermenteerbare vezels dienen als voeding voor je darmbacteriën (darmflora)
  • Drink voldoende. Het lichaam heeft vocht nodig om afvalstoffen af te voeren en ontlasting soepel te houden. Alcohol heeft juist een uitdrogend effect en dus een negatieve invloed op de spijsvertering. Ook kan het slijmvlies in de slokdarm en maag geïrriteerd raken door alcohol
  • Voorkom te veel stress, stress heeft een negatieve invloed op de spijsvertering

Advies op maat

Er zijn diverse gezondheidsspecialisten waar je terecht kunt voor advies op maat, bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. Het uitgangspunt van de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde is dat een gezonde, evenwichtige voeding, aangevuld met optimaal gedoseerde voedingssupplementen, de lichaamscellen kan voorzien van optimale hoeveelheden van alle benodigde voedingsstoffen. Op die manier kan de gezondheid behouden of aanzienlijk verbeterd worden. Dit geldt ook voor de spijsvertering. Laat je bij aanhoudende klachten adviseren door een specialist

Menu