Liposomen

Snel, efficiënt en innovatief transportsysteem voor nutriënten

De geschiedenis van liposomen gaat terug tot de jaren zestig van de vorige eeuw, toen ze voor het eerst werden ontdekt door de Britse hematoloog Alec Bangham in een onderzoek naar bloedstolling. Hij en zijn collega’s zagen dat fosfolipiden, de belangrijkste bouwstenen van celmembranen, dubbellagen in water konden vormen. Deze ontdekking legde de basis voor de ontwikkeling van liposomen. Sinds de eerste beschrijving van liposomen staan deze ‘vetblaasjes met inhoud’ volop in de belangstelling van de farmaceutische industrie vooral als geavanceerde systemen voor medicijnafgifte vanwege hun vermogen om zowel hydrofiele als lipofiele stoffen in te kapselen.

Wat houdt liposomaal in?

In onze vloeibare liposomale voedingssupplementen zitten de werkzame vitaminen en mineralen verpakt in een vetbolletje (het liposoom) dat bestaat uit een dubbele laag zogenaamde fosfolipiden. De grootte kan variëren van enkele tot tientallen micrometers. Een fosfolipide bestaat kan zowel hydrofiele als lipofiele stoffen bevatten. Celmembranen in het lichaam zijn net als de membranen van liposomen opgebouwd uit een dubbele laag. Op het moment dat het liposoom in contact komt met het celmembraan, versmelten ze tot één waardoor de inhoud van het liposoom in de lichaamscel vrijkomt.

versmelting liposoom en lichaamscel
Samensmelting liposoom(l) met de menselijke cel(r).

Liposomen zijn bestand tegen spijsverteringsenzymen, maagzuur en galsappen. De werkzame stoffen, zoals vitamine B12, worden hierdoor beschermd, afgegeven aan weefsels en cellen en bijzonder goed door het lichaam opgenomen. Het gebruik van vloeibare liposomale voedingssupplementen resulteert snel in verhoogde niveaus van actieve voedingsstoffen in het lichaam, waardoor deze producten effectief een ‘boost’ geven.

Liposomale voedingssupplementen

VitOrtho’s liposomale voedingssupplementen zijn uitermate eenvoudig in te nemen vanwege de vloeibare vorm en daardoor ideaal voor mensen die moeite hebben met het slikken van tabletten of capsules.

Liposomale voedingssupplementen

Informatieblad Liposomen

Voor meer achtergrondinformatie over de werking van liposomale producten, heeft onze educatiepartner VitEducatief voor u het informatieblad Liposomen samengesteld.

Heeft u interesse in dit informatieblad, stuur een mailtje naar info@viteducatief.nl, dan ontvangt u namens VitEducatief gratis een aantal exemplaren.

Informatieblad Liposomen