Krachtige kruiden

Van smaakmaker tot gestandaardiseerd voedingssupplement

Kruiden zijn niet alleen bekend als smaakmakers in de keuken, ze hebben ook een bijzondere reputatie als nuttige bestanddelen in de natuurgeneeskunde. In de ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde worden kruidenextracten al duizenden jaren ingezet voor allerlei aandoeningen. Dit heeft geleid tot de vorm van geneeskunde die we fytotherapie noemen. Deze naam is afgeleid van de Griekse woorden fython (plant) en therapeia (geneeswijze). De Griekse arts Hippocrates wordt niet alleen gezien als de grondlegger van onze moderne geneeskunde, maar ook van de fytotherapie.

Krachtige kruiden

Ontwikkeling van de fytotherapie
De toepassing van kruiden berustte heel lang op ervaringen, waarbij het therapeutische effect van de plant vaak bij toeval werd ontdekt. Met de ontwikkeling van de chemie aan het eind van de 19e eeuw groeide de kennis over actieve bestanddelen, met als gevolg dat de nuttige stoffen uit planten konden worden geïdentificeerd en geïsoleerd; denk bij voorbeeld aan codeïne, dat voorkomt in de papaver en wordt gebruikt als hoestmiddel en pijnstiller.

De meest gebruikte delen van een plant zijn de wortels, bast en de bladeren, soms ook de knoppen, bloemen of vruchten. Er zijn verschillende bereidingswijzen en toedieningsvormen in de kruidengeneeskunde: een plant of delen ervan worden gekookt in water en daarna toegepast in een thee, kompres of een bad. Daarnaast heb je aftreksels op koud water of alcohol en is het mogelijk om een kruid te drogen en daarna te vermalen tot een fijn poeder waarmee ook kruidensupplementen gemaakt worden.

Krachtige kruiden

De krachtige kruiden van VitOrtho

In voedingssupplementen komen kruiden in verschillende soorten en vormen voor. Zo heb je enkelvoudige kruidenextracten met een vaste hoeveelheid van één actief bestanddeel van een plant. Of totale (volledige) kruidenextracten die alle bestanddelen van een plant bevatten in de verhouding zoals ook in de natuur voorkomt. In de moderne fytotherapie maakt men bij voorkeur gebruik van de hele plant vanwege de synergistische eigenschappen van de inhoudsstoffen die vaak gezamenlijk een ander effect sorteren dan één bestanddeel afzonderlijk.

Kruidenextracten
Kruidenextracten worden gemaakt door kruiden toe te voegen aan een oplosmiddel. Denk bijvoorbeeld aan water, alcohol, azijn of glycerine. Het vloeibare extract dat overblijft bevat veel van de actieve bestanddelen van de plant. Het oplosmiddel kan verwijderd worden door verdamping waarna een droog extract overblijft. Het lage vochtpercentage (max. 5% vocht) is goed voor de houdbaarheid en de kwaliteit, waardoor het zeer geschikt is om in een supplement te verwerken.

Geconcentreerde kruidenextracten
Een stapje verder zijn geconcentreerde kruidenextracten met als voordeel dat er meer van een plant of kruid in een capsule of tablet past. Dus meer effectieve stoffen per dosering. Bijvoorbeeld: 250 mg van een 50:1-kruidenextract bevat evenveel actieve bestanddelen als 12,5 gram (50 x 250 mg) van het originele kruid. Hierdoor hoef je minder pillen of capsules te slikken dan bij een gewoon extract. Dit is vooral handig bij kruiden waarvan hoge doseringen noodzakelijk zijn voor het beoogde resultaat.

Gestandaardiseerde kruidenextracten
Maar het kan nog beter: gestandaardiseerde extracten. Standaardisatie biedt namelijk de garantie dat elke tablet of capsule hetzelfde gehalte bevat van één of enkele actieve ingrediënten van een kruid.. De hoeveelheid actieve bestanddelen per plant kan namelijk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren: vindplaats, klimaat en grondsoort spelen hierbij een belangrijke rol. Net als de verdere verwerking, opslag en transport en welk deel van de plant precies wordt gebruikt of hoe oud de plant is bij het oogsten. Zo is bekend dat sint-janskruid het hoogste gehalte aan hypericine heeft vlak voordat de plant bloeit. Bij gestandaardiseerde extracten ben je dus bij elke pil of capsule verzekerd van een constante hoeveelheid van bepaalde actieve ingrediënten. Voor een therapie kan dit van belang zijn.

De gestandaardiseerde kruidensupplementen van VitOrtho
Kennis van zaken is dus belangrijk bij het adviseren en gebruiken van kruidensupplementen. De kwalitatieve, gestandaardiseerde kruidensupplementen van VitOrtho voldoen aan de Europese regelgeving.

Informatieblad Saffraan
VitOrtho heeft een lijn van maar liefst vijf gestandaardiseerde saffraanproducten. Voor meer achtergrondinformatie over de eigenschappen van saffraan, heeft onze educatiepartner VitEducatief voor u het informatieblad Saffraan samengesteld.

Heeft u interesse in dit informatieblad, stuur een mailtje naar info@viteducatief.nl, dan ontvangt u namens VitEducatief gratis een exemplaar.