Stimuleer gezond gedrag bij kinderen

Kinderen in de groei moeten goed eten. Bij een ruime voorziening van macro- en micronutriënten kunnen organen en orgaansystemen, zoals het brein, de spijsvertering, het zenuwstelsel en de spieren, zich goed ontwikkelen. Deze ontwikkeling is vaak bepalend voor de rest van hun leven. Het is dus van groot belang gezond gedrag te stimuleren.

Van geboorte tot en met de puberteit

De periode van geboorte tot volwassenheid zijn in fysiek opzicht misschien wel de meest tumultueuze levensjaren van een mens. Na het eerste levensjaar tot de puberteit groeit een kind gemiddeld zo’n 7 cm per jaar. In de puberteit loopt dit op tot 10-12 cm per jaar, de zogenaamde groeispurt. In dezelfde periode neemt het lichaamsgewicht toe van enkele pondjes tot zo’n 70 kg. Bovendien doorloopt een kind verschillende ontwikkelingsfasen en ondergaat het diverse lichamelijke veranderingen. Bij al deze groei- en ontwikkelingsprocessen zijn veel micronutriënten betrokken. Daarom is een goede voorziening met vitaminen en mineralen van het grootste belang. Kinderen in de groei hebben eigenlijk verhoudingsgewijs zelfs meer vitaminen en mineralen nodig dan volwassenen.

Voedingspatroon laat vaak te wensen over

Helaas houden veel kinderen er niet zo gezonde voedingsgewoonten op na, waardoor het mogelijk is dat ze al op jonge leeftijd niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het voedingspatroon van schoolgaande kinderen onevenwichtig is: te veel geraffineerde suikers en verzadigde vetten en te weinig vezels, onverzadigde vetten en diverse micronutriënten. Kinderen eten over het algemeen weinig groente, fruit en vis, maar vaak fast- en junkfood, witbrood en calorierijke tussendoortjes, zoals snoep, chips, koekjes en frisdrank.

Voeding heeft invloed op het gedrag

Tieners die de dag beginnen met een goed ontbijt zijn prettiger in de omgang. Daarnaast kan een goed ontbijt ook een belangrijke bron van vitaminen en mineralen zijn. Ook kinderen die tweemaal daags een portie fruit en regelmatig vis eten ontwikkelen zich beter op het gebied van gedrag.

Beweging is van grote invloed

Een ander aspect dat van invloed is op de nutriëntenstatus is de hoeveelheid lichaamsbeweging. De opname van nutriënten verloopt minder goed bij onvoldoende beweging. Daarnaast neemt de kans op overgewicht toe. Kinderen zouden minstens elke dag een uur matig intensief moeten bewegen en minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. In 2017 voldeed 55,5% van de kinderen tussen de 4 en 11 jaar en 31% van de kinderen tussen de 12 en 17 jaar aan deze richtlijnen. Tieners brengen dagelijks gemiddeld 10,4 uur zittend door. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en is ongunstig voor de mineraalsamenstelling van de botten.

Onderzoek verricht bij kinderen

Er zijn een aantal grote onderzoeken verricht over de voedingsstatus bij kinderen. Lees hier meer informatie over de onderzoeken en resultaten met betrekking tot vitaminen, mineralen, probiotica en omega-3 vetzuren.

Een gezonde leefstijl bij kinderen heeft levenslange gevolgen

Zo jong mogelijk beginnen met gezonde leef- en eetgewoonten is heel belangrijk om later fysiek en mentaal optimaal te kunnen functioneren. Daarbij kan voedingssuppletie, zelfs al op jonge leeftijd, een waardevolle bijdrage leveren. Volgens prof. dr. ir. Jantine Schuit, hoogleraar Health, Behavior and Society aan de Universiteit Tilburg, is het belangrijk om al op zeer jonge leeftijd actie te ondernemen. Jong geleerd is oud gedaan. Het op jonge leeftijd beginnen met een gezonde leefstijl heeft levenslange gevolgen voor de gezondheid.

Stimuleer gezond gedrag

Stimuleer gezond gedrag. Het ontwikkelen van een gezond eetpatroon op jonge leeftijd bevordert niet alleen een normale groei en cognitieve ontwikkeling, maar wordt ook in verband gebracht met minder kans op chronische aandoeningen als volwassene. Meerdere instanties hebben aanbevolen dagdoseringen voor vitaminen en mineralen geformuleerd voor kinderen van diverse leeftijden. Voedingssuppletie kan een waardevolle bijdrage leveren aan een goede voorziening van nutriënten.