Het immuunsysteem, de firewall van ons lichaam

Computers en netwerken beschikken over een firewall om zich te beschermen tegen schadelijke invloeden en misbruik (hackers, virussen etc.) van buitenaf. Dat idee is afgekeken van de natuur. Elk levend wezen beschikt immers over een dergelijk mechanisme. Het afweersysteem of immuunsysteem is de firewall van ons lichaam.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een biologisch verdedigingssysteem. Het bestaat uit een ingewikkeld netwerk van cellen en processen dat ons lichaam beschermt tegen ongewenste indringers. Een afweerreactie tegen een indringer komt tot stand door de samenwerking van twee hoofdsystemen:

  • De aangeboren of aspecifieke immuniteit (een reeks vooraf geprogrammeerde reacties op indringers die niet verandert)
  • De adaptieve of specifieke immuniteit (de immuunreactie wordt aan de indringer aangepast)

Het aangeboren of aspecifieke immuunsysteem gaat als eerste aan de slag. Het adaptieve of verworven immuunsysteem treedt pas in werking als het aangeboren immuunsysteem niet in staat blijkt om een indringer binnen korte tijd onschadelijk te maken. Het adaptieve immuunsysteem werkt met de B- en T-geheugencellen die er ook nog eens voor zorgen dat bij een tweede aanval van dezelfde indringer de immuunreactie veel sneller op gang komt.

Het belang van voeding

Al lang geleden is vastgesteld dat voeding, of het gebrek daaraan, van grote betekenis is voor een goed functionerend immuunsysteem. Ondervoeding en nutriëntentekorten hebben een nadelig effect op adaptieve, aangeboren en cellulaire afweerreacties en onderdrukken immuunfuncties. De reactie van het lichaam op indringers raakt ontregeld en daardoor kunnen deze gemakkelijker hun slag slaan. Bovendien kunnen ze nutriëntentekorten vergroten doordat de inname van nutriënten vermindert, het verbruik toeneemt en de benutting wordt verstoord door het wijzigen van metabole routes. Een gezonde, uitgebalanceerde voeding in combinatie met suppletie kan mede zorgen voor een goede weerstand. Ook van bepaalde kruiden en nutriënten is vastgesteld dat ze afweer van het lichaam kunnen ondersteunen. Bekijk hier het suppletieadvies van VitEducatief.

Menu