Het immuunsysteem

Computers en netwerken beschikken over een firewall om zich te beschermen tegen schadelijke invloeden en misbruik (hackers, virussen etc.) van buitenaf. Dat idee is afgekeken van de natuur. Elk levend wezen beschikt immers over een dergelijk mechanisme. Het afweersysteem of immuunsysteem is de firewall van ons lichaam.

Hoe werkt het immuunsysteem

Het immuunsysteem is een biologisch verdedigingssysteem. Het bestaat uit een ingewikkeld netwerk van cellen en processen dat ons lichaam beschermt tegen binnendringende bacteriën, virussen en andere infectieuze organismen. Bovendien bestrijdt het veranderde eigen cellen (kanker) en vreemde materie (vuil, gif, maar ook orgaantransplantaten). Een afweerreactie tegen een indringer komt tot stand door de samenwerking van twee hoofdsystemen:

  • De aangeboren of aspecifieke immuniteit (een reeks vooraf geprogrammeerde reacties op ziekteverwekkers die niet verandert)
  • De adaptieve of specifieke immuniteit (de immuunreactie wordt aan het pathogeen aangepast)

Het aangeboren of aspecifieke immuunsysteem gaat als eerste aan de slag. Het adaptieve of verworven immuunsysteem treedt pas in werking als het aangeboren immuunsysteem niet in staat blijkt om een infectie binnen korte tijd de kop in te drukken. Het adaptieve immuunsysteem werkt met de B- en T-geheugencellen die er ook nog eens voor zorgen dat bij een tweede aanval van dezelfde indringer de immuunreactie veel sneller op gang komt.

Het uitschakelen van ziekteverwekkers kost energie

Een krachtig immuunsysteem geeft bijvoorbeeld griep- en verkoudheidsvirussen weinig kans. Echter kloppen er per seizoen ongeveer 300.000 mensen bij hun huisarts aan met griepverschijnselen. Tel daar nog eens het aantal mensen bij op dat geen huisarts raadpleegt. Hoe kun je nou voorkomen dat jij een van deze mensen bent? Het uitschakelen van ziekteverwekkers kost veel energie. Stress, vermoeidheid, maar ook slechte eetgewoonten kunnen het immuunsysteem ondermijnen.

Het belang van voeding

Al decennia geleden is vastgesteld dat voeding, of het gebrek daaraan, van grote betekenis is voor een goed functionerend immuunsysteem. Ondervoeding en nutriëntentekorten hebben een nadelig effect op adaptieve, aangeboren en cellulaire afweerreacties en onderdrukken immuunfuncties. De reactie van het lichaam op infecties raakt ontregeld en daardoor kunnen ziekteverwekkers gemakkelijker hun slag slaan. Infecties op hun beurt vergroten nutriëntentekorten doordat de inname van nutriënten vermindert, het verbruik toeneemt en de benutting wordt verstoord door het wijzigen van metabole routes. Een gezonde, uitgebalanceerde voeding in combinatie met suppletie kan het immuunsysteem in goede conditie houden. Van het suppleren van bepaalde kruiden en nutriënten zijn extra weerstand ondersteunende eigenschappen vastgesteld, zoals vitamine D, vitamine C, zink en Andrographis. Bekijk hier het suppletieadvies van VitEducatief.

“Het afweersysteem is de firewall van ons lichaam”

Wolfgang Diekstra | Redacteur